miercuri, 26 august 2009

La rascruce de vanturi.



Este singurul roman al lui Emily Bronte,foarte cunoscut,care nu s-a bucurat de succes in momentul publicarii,insa acum cu siguranta meritul autoarei este recunoscut.
Desfasurarea actiunii este sustinuta de cele 2 domenii fictive Wuthering Heights si Thrushcross Grange.Personajele principale sunt Catherine si Heathcliff,care se distrug unul pe celalalt ,cu toate ca se iubesc.
Heathcliff este adus in casa Cathrinei de tatal acesteia de pe strada si se indragosteste imediat de ea,insa fratele ei,Hindley,il trateaza cu cruzime dupa moartea tatalui Cathrinei.
In urma unei furtuni,Catherine ajunge la familia Linton,indragostindu-se de stilul acestora de viata si dupa un timp se casatoreste cu Edgar Linton cu care are o fata pe nume Cathy,dupa nasterea careia moare.
Heathcliff,simtind ca nu mai are pentru ce sa ramana sub bataia de joc a lui Hindley la Wuthering Heights,pleca si se intoarce bogat,il umple de datorii ,iar dupa moartea acestuia ii ia toate drepturile de mostenitor lui Hareton,fiul lui Hindley.
Se casatoreste cu sora lui Edgar pentru a se razbuna,Isabella,cu care se poarta foarte urat si care moare la cativa ani dupa nasterea lui Linton,copilul lor.
Acesta ramane cu Heathcliff,care-l "instruieste" sa o cucereasca pe Cathy,ramasa si fara tata,Heathcliff devenind astfel si proprietarul Thrushcross Grange,insa si Linton moare in jurul varstei de 15 ani.
Romanul se incheie intr-un mod destul de optimist,iar pentru a o descoperi foarte bine pe Catherine,dar mai ales curiozitatile despre purtarea lui Heathcliff,va recomand sa-l cititi.

Un comentariu: